Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel

  • Door de aanhoudende problemen op Schiphol probeert een groeiend aantal reizigers gemaakte kosten te verhalen op luchtvaartmaatschappijen
  • In totaal gaat het nu om zo'n xc.000 compensatieclaims, blijkt uit een inventarisatie van BNR.
  • Schiphol accepteert op dit moment nog geen claims. De luchthaven legt de prioriteit bij het oplossen van de problemen.
  • Lees ook: Kun je beter met de trein of het vliegtuig op stedentrip? Dat hangt af van de bestemming, zo blijkt uit een vergelijking van 7 Europese steden

Door de aanhoudende problemen op Europese luchthavens probeert een groeiend aantal reizigers gemaakte kosten te verhalen. In totaal gaat het nu om zo'n 90.000 compensatieclaims, blijkt uit cijfers die radiozender BNR opvroeg bij Claimorganisaties Vlucht-Vertraagd.nl en European union Claim.

Maar ondanks het hoge aantal claims is het nog niet zo druk als voor de coronapandemie. Zowel de claimorganisaties als de Consumentenbond geven aan dat het inderdaad vrij druk is, maar dat de drukte uit 2019 nog niet geëvenaard wordt.

Wel zijn volgens beide instanties de problemen aanzienlijk grotere dan destijds. Maar daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat de maatregelen dice luchthavens nemen, langzaam maar zeker een positief outcome beginnen te hebben.

Claim indienen: luchtvaartmaatschappij kan schuld geven aan Schiphol

Voor de consument blijft het een lastig verhaal, want een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij heeft niet altijd zin. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan. Er moet bijvoorbeeld goed duidelijk zijn dat de luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk de schuldige is van de problemen. Het schrappen van vluchten kan een maatschappij afwimpelen als overmacht, omdat het dit moest van Schiphol.

Mocht er sprake zijn van een reguliere vertraging, dan zitten er ook nog regels aan vast. Zo moet een reiziger bijvoorbeeld minimaal 3 uur vertraging hebben opgelopen en daardoor ook later op de bestemming zijn aangekomen. Als je langer in de rij hebt gestaan bij de bagageband en daardoor je vlucht hebt gemist, dan telt dat dus niet.

Extra kosten die je moet maken voor bijvoorbeeld het omboeken naar een duurdere vlucht of het regelen van accommodatie kunnen dan weer wel verhaald worden op de luchtvaartmaatschappij.

Een claim indienen bij Schiphol heeft op dit moment nog weinig effect, zegt de Consumentenbond tegenover BNR. Hoewel de luchthaven verantwoordelijk is voor veel van de ontstane problemen, is het nog onduidelijk of Schiphol deze verantwoordelijkheid ook gaat erkennen. Wel zegt de luchthaven te kijken naar het accepteren van claims in de toekomst, maar Schiphol is nu vooral bezig met het oplossen van de gaande problemen en heeft dat prioriteit.

LEES OOK: Transavia moet reiziger bij annulering vlucht optie geven om zelf een andere vlucht te kiezen, volgens Consumentenbond